Nawozy, które przydadzą się w każdym ogrodzie warzywnym

Ogród warzywny to znakomity pomysł, jeśli chcemy mieć pewność, że spożywane przez nas warzywa są faktycznie zdrowe. Warto jednak podkreślić, że nie wolno zapominać o odpowiednim nawożeniu warzyw w ogrodzie. Jeśli właśnie zastanawiacie sie, w jaki sposób powinno się tego rodzaju warzywa nawozić, mamy dla Was kilka propozycji. Zachęcamy do używania naturalnych nawozów, które pozytywnie wpływają nie tylko na wzrost, ale także i na wartość odżywczą uprawianych warzyw.

Jeśli już chodzi o nawozy naturalne, które faktycznie są godne polecenia, to na pewno trzeba wymienić takie nawozy jak obornik, kompost oraz oczywiście nawozy zielone. Wiadomo, że nie każdy dysponuje takimi nawozami. Na szczęście obecnie można nabyć już w sklepach ogrodniczych dobrej jakości odpowiedniki tego rodzaju nawozów, istotne jest jednak, aby wybierać zamienniki pochodzenia organicznego, które są w pełni naturalne. To przełoży się na lepszą kondycję uprawianych roślin.

Obornik wykorzystywany jest jako nawóz od wielu lat. Z pomocą obornika można skutecznie poprawić skład gleby, wpłynąć dobrze na ich właściwości biologiczne oraz fizykochemiczne. Najlepiej byłoby zastosować obornik w swoim ogrodzie warzywnym jesienią. W takim przypadku mieszamy obornik po prostu z ziemią, przekopując ogród na wysokość mniej więcej 20 cm.

Innym nawozem naturalnym, który jest zdecydowanie godny polecenia, jest kompost. Pamiętajmy jednak, że w przypadku kompostu nie powinno się przekopywać ogrodu. Nawet wręcz przeciwnie – kompost powinien leżeć na wierzchu. Kompost można produkować samodzielnie w ogrodzie, powstaje on z resztek roślinnych różnego typu, liści drzew itd. Atutem kompostu jako nawozu naturalnego jest jego wysoka zawartość próchnicy.

Ciekawym rozwiązaniem są także tzw. nawozy zielone, czyli po prostu rośliny, które zostały przekopane, ewentualnie przeorane razem z ziemią. Chodzi tutaj przeważnie o rośliny o stosunkowo szybkim wzroście. Na nawóz zielony nadają się takie gatunki jak: facelia, łubin, seradela. Dobrze byłoby zasiać je na rok przed planowana uprawą warzyw.