Jak wykorzystać skórki z bananów w ogrodzie?

Chcesz, żeby Twoje rośliny w ogrodzie pięknie się rozwijały? Jeśli tak, nie zapomnij o ich odpowiednim nawożeniu. My zachęcamy do wykorzystania w tym celu skórek z bananów. Wcale nie trzeba ich wyrzucać! Skórki są bogate w fosfor i potas, pierwiastki bardzo cenne dla roślin ogrodowych, które dodatkowo poprawiają smak pomidorów oraz innych warzyw. Jak zrobić nawóz ze skórek od bananów?

Okazuje się, że to wcale nie takie trudne. Jeśli zależy Ci specjalnie na odżywieniu konkretnej rośliny, możesz pokroić skórkę banana na małe kawałeczki a następnie zakopać w ziemi zaraz pod rośliną. Skórka z czasem będzie się rozkładać, a cenne składniki mineralne będzie pobierać rosnąca nad nią roślina. To rewelacyjny sposób na odżywienie roślin kwitnących w ogrodzie.

Nawóz można zrobić także z suszonej skórki banana. W tym celu najpierw należy pokroić skórki, a później dokładnie wysuszyć, np. z pomocą piekarnika. Kiedy skórki będą już całkiem wysuszone, należy je pokruszyć lub zmielić. Tak powstały proszek mieszamy z wodą i odstawiamy go na kilka dni. Po tym czasie można takim nawozem podlewać kwiaty w ogrodzie. Efekt na pewno będzie doskonały. A może dopiero planujesz posadzenie kwiatów w ogrodzie? Jeśli tak, zmieloną skórkę z banana wymieszaj z glebą, na której zamierzasz posadzić kwiaty. To wystarczy, aby dostarczyć im potasu i fosforu.

Innym ciekawym rozwiązaniem jest kiszonka ze skórek z banana. Skórki zalewam przegotowaną, chłodną wodą, zostawiamy pod przykryciem. Co jakiś czas warto powstającą kiszonkę pomieszać. Po mniej więcej dwóch tygodniach kiszonka jest gotowa do użycia. Zanim podlejemy nią rośliny, należy ją rozcieńczyć wodą. Taka forma nawozu z bananów jest wyjątkowo dobrze przyswajana przez rośliny.

Zresztą, jeśli nie masz czasu lub ochoty przygotować specjalnego nawozu ze skórek, możesz potraktować zarówno same skórki, jak i banany w całości jako dodatek do kompostu. To składnik, który szybko się rozkłada, jednocześnie przyspieszając rozkład innych składników kompostu. Zanim wrzucisz owoce lub skórki z nich do kompostownika, pokrój je na mniejsze kawałki.